Kata-kata Hikmat


KATA-KATA HIKMAT

1.     Kata-kata hikmat merupakan ungkapan yang mempunyai makna yang dapat memberi pengajaran, teladan, kesedaran, dan peringatan kepada kita.
2.     Lazimnya, kata-kata hikmat adalah ringkas tetapi mempunyai pengertian yang mendalam dan dapat dijadikan panduan dalam kehidupan harian.
3.     Kata-kata hikmat merupakan sebahagian daripada peribahasa.
4.     Kata-kata himkat biasanya mempunyai maksud yang tersirat.
5.     Kata-kata hikmat dipetik daripada kitab-kitab suci, kata-kata dan pendapat tokoh, negarawan, cendekiawan, dan sasterawan yang bijak pandai.
6.     Biasanya, kata-kata hikmat digunakan sebagai cogan kata atau kiasan dalam pertuturan dan penulisan.

CONTOH-CONTOH KATA HIKMAT

1. Bahasa Jiwa Bangsa -
     Bahasa merupakan satu identiti atau lambing sesuatu negara

2. Bahasa Menunjukkan Bangsa –
     Pertuturan seseorang membolehkan seseorang itu diketahui bangsanya

3. Bersatu Teguh, Bercerai Roboh –
    Kita akan menjadi kuat sekiranya bersatu dan kita akan menjadi lemah jika kita
    bercerai- berai.

4. Hilang Bahasa, Lenyaplah Bangsa
    Sesuatu bangsa itu dianggap sudah tiada sekiranya bahasanya sudah tidak ditutur lagi

5. Kata Mesti Dikota –
    Setiap janji hendaklah ditunaikan

6. Ilmu Pelita Hati -
    Ilmu pengetahuan dapat memberi petunjuk dan panduan kepada kehidupan
    manusia.

7. Masa Itu Emas -
    Masa adalah sangat berharga

8. Membaca Jambatan Ilmu -
    Ilmu pengetahuan itu dapat ditingkatkan melalui pembacaan

9. Otak Cerdas, Badan Cergas –
    Kita dapat berfikir dengan baik dan sempurna jika mempunyai kesihatan yang baik

10. Pandu Cermat Jiwa Selamat –
      Sekiranya kita memandu dengan berhati-hati, kemungkinan kita ditimpa 
      kemalangan adalah sedikit.

11. Tangan Yang Menghayun Buaian Mampu Menggoncang Dunia –
      Wanita yang secara umumnya bersifat malu dan lemah lembut, mampu
      menyumbang idea dan tenaga kepada pembangunan negara.

12. Bertangguh Pencuri Masa –
      Kerja bertangguh tidak membawa manfaat kepada diri sendiri

13. Ilmu Itu Pelita Hati –
      Ilmu merupakan cahaya yang menerangi hidup seseorang

14. Hidup Ini Adalah Suatu Perlumbaan –
      Kita terpaksa menempuhi pelbagai cabaran dalam kehidupan ini.

15. Kita Harus Memberi Dan Menerima –
      Kita perlu mengamalkan sikap bertolak ansur dan Bantu-membantu antara satu 
      sama lain

16. Kata-kata Lebih Tajam Daripada Mata Pedang
       Kata-kata yang pedas dapat menyinggung dan menghiris perasaan seseorang

17. Muafakat Membawa Berkat –
      Sesuatu perkara yang dilaksanakan atas persetujuan ramai akan membawa kebaikan

 











42 ulasan:

  1. Malaysiasu
    malingsia,
    kamu orang tu cuma bsa maling budaya orang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana perginya adab kamu? Kita hidup serumpun... sepatutnya kita bersatu bukannya bergaduh antara satu sama lain.

      Padam
    2. taklah usah difikirkan selama tujuan untuk kebaikan terulah sebar kebaikan, dipuji tak membuat kita terbang, di hina tak akan membuat kita jatuh, sebaik nabipun masih ada musuh manalah lagi kita manusia biasa

      Padam
    3. Tibe jak indog balas ehh, dahlah taktau malu, mau cari gaduh lagi, wkwkkw

      Padam
    4. Apalah indog ni haizzzz tibeee...

      Padam
    5. betul tu kawan itu je diorng blh buat

      Padam
    6. Kenape ngan org Indo tu

      Padam
    7. Nape kadang org Indo x suke org Malaysia tak faham la

      Padam
    8. Indog wtf.Hei sebelum bergaduh bagi salam bro.Apa ni.Website ni untuk belajar..

      Padam
    9. Ini twitter ke Google πŸ˜… saya pelajar yg nk tgk maksud kata ii hikmah terganggu dgn comment ii niπŸ˜€

      Padam
    10. Tiber indog bodh punya negara

      Padam
    11. Orang Indon cari maklumat di page Malaysia lepastu menggunakan kata kata kesat.

      Padam
  2. Siapa yang maling siapa, kamu hidup dalam satu rumpun bahasa tapi tak tahu adab ketika berbicara.

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Pn kan boleh search kat google!πŸ€ͺ

      Padam
    2. Kenape ngan org Indo tu

      Padam
    3. Kenape ade orang Indo tak suke malaysia

      Padam
    4. Kadang org Malaysia pulak x Suka indo

      Padam
    5. its true kenapa dua negara jiran nak bertengkar ehh?

      Padam
  4. wau sakit mata i dengan effect ini

    BalasPadam
  5. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

    Web: almawaddah.info

    Salam


    Kepada:

     

    Redaksi, rektor dan para akademik


    Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


    Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

    Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 

    BalasPadam
  6. Pening kepala I ni tau tentang semua ni.buat pusing kepala je

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. membantu😸

    BalasPadam
  9. Sblm tu indog pernah datang Tanpa izin kan?Hei indog ni hormat LA sikit kat negara lain ini datang2 buat kes....kacau la..nanti perkara hitam lagi akan berlaku seperti tahun 1969

    BalasPadam
  10. To avoid any software conflict issue before you do download, install and activate the Norton Setup.
    Check out the quick guide for activation and setup please visit
    Norton antivirus refund

    BalasPadam
  11. Orang yang berfikirsan negetif it dihasut syaitan..Iblis udah bersarang di dalam tengkorak otak. Minda kelas bawahan. Semoga Allah swt beri hidayah

    BalasPadam
  12. πŸ’°Get free 250$ on Ysense trusted network without investment

    πŸ“’ Join Crypto quantum leap world's famous online Crypto course

    🦷 Read Secret teeth care tips
    About
    Teeth whitening,
    Teeth decay,
    Teethsche,


    BalasPadam